1401727576873639 Kételyek és félelmek a hordozással kapcsolatban
top of page

Erősítsd meg magad - Félelmek és kételyek a hordozással kapcsolatban

Frissítve: 2023. máj. 10.

Zavarba ejtő kérdések és válaszok egy 10 éve gyakorló édesanyától.


KOJALA_blog_kérdések és kételyek a hordozással kapcsolatban


 

Úgy veszem észre, hogy az én édesanyaként töltött 10 éves pályafutásom alatt is sokat változott a hordozás megítélése.

Az első lányunknál hippi dolognak számított (szuper – jöhet 😊), de a most friss szülőknél már sokkal egyértelműbb, hogy hordozzák a babájukat. Persze, azért lehetnek kérdéseink a hordozással kapcsolatban, de ha nincsenek is, úton-útfélen, biztosan akad majd egy „jószándékú” néni, aki féltésből és csupa jóindulatból felteszi őket. Az első ilyen megmérettetésnél okozhat némi fejtörést válaszolni, de könnyen gyakorlatot szerezhetünk 😊.


Íme a kérdések:


1. Szegény, és ez jó neki?

Egyszerű, mégis zavarba ejtő kérdés. Bár, aki hordoz, biztosan érzi, hogy a babának és a hordozónak is kiváltságos helyzet, amikor összesimulva sétálnak, de jöjjön egy kis történelem.

A hordozás sokkal ősibb dolog, mint a babakocsi.

Az első babakocsit 1733-ban építették egy angol hercegnek, ez inkább hasonlított egy hintóra. Nem ember, hanem szamár, liba (WTF) vagy törpe ló húzta. Azóta persze sokat változott a világ, mára alapfelszerelés a babakocsi.


Első babakocsi

*forrás: pinterest


A hordozás ehhez képest az emberiség kezdetétől jelen van. Képzeljétek csak el, hogy egész nap élelem után kutattok, vadásztok, gyűjtögettek, míg a csecsemő…fekszik a földön egy kis állatszőrön…ez kész életveszély.

A baba azért kell hogy, minél közelebb legyen a szülőhöz, mert ez számára a legbiztonságosabb.


A babakocsi megjelenése után sem terjedt el villámgyorsan Európában. Először csak a tehetősebbek használták, hiszen itt a gyermek és a szülő közötti viszony is távolságtartó volt (szoptatós dajkák, nevelők vették körül a rangos családok gyermekeit).


Ehhez képest számos olyan kultúra létezik, amely a mai napig nem használ babakocsit.

Köszönik, de megvannak nélküle?!


KOJALA blog_a hordozás tradíciója

*forrás: pinterest


A hordozott baba biztonságban érzi magát, ez az állapot hasonlít számára a leginkább a pocakban töltött időszakhoz.



2. Kap rendesen levegőt? Nem rossz ez a gerincének? Nem szorítja?

KAP levegőt, KIVÁLÓ a gerincének és NEM, nem szorítja.

Kicsit részletesebben : Hordozós szabály, hogy mindig lásd a baba arcát, és mindig tudd megpuszilni a buksiját (ez persze az elöl hordozásra érvényes). Bizonyosodj meg róla, hogy a hordozóeszköz légáteresztő anyagból készült.


A baba gerincének a megfelelően kiválasztott hordozó jót tesz. Sok hordozással foglalkozó szervezet szerint a kenguru használata nem javasolt. A kenguruban a baba térdei lefelé lógnak, támaszték nélkül, a hátuk pedig egyenes, nem a magzati pózban megszokott „C” alakban áll. Ráadásul, legtöbbször nem természetes anyagokból készülnek, a baba pedig gyakran rágcsálja a hordozót…


Válaszd inkább a rugalmas vagy szövött hordozókendőt, a mei tai-t, a karikás kendőt vagy a csatos hordozót.


KOJALA blog_kételyek és kérdések a hordozással kapcsolatban


Persze az is fontos, hogy gyakorlat teszi a mestert. Az első kötések biztosan nem lesznek tökéletesek. Ami szuper, hogy manapság már rengeteg videót lehet találni a témában, és léteznek hordozós klubok, képzett hordozási tanácsadók, így ha úgy érzed, hogy ügyesség hiányában félsz kipróbálni a hordozást, bátorítalak, hogy kérj segítséget. Akár az előbb felsorolt lehetőségek közül válassz, vagy beszélj más, gyakorló édesanyával.


A teljesség igénye nélkül, íme néhány aktívan működő hordozós klub:



3. Nem fog kellő képen fejlődni a mozgása.

Az első kislányunkat bár hordoztam, de használtunk babakocsit is. Ő minden mozgásfejlődési stádiumon az utolsó, még a normáknak megfelelő időpontban ment keresztül. A hordozástól lehetett? NEM. Azóta is mindent az utolsó pillanatban ugrik meg, egyszerűen ilyen a természete 😊.

A második kislányunkat rengeteget hordoztam újszülött korában, napközben szinte mindig abban aludt, azzal jártunk sétálni, a babakocsit csak tárolónak használtuk. Ő már 8 hónaposan felült, elkezdett mászni és fel is állt. Egy éves kora után nem sokkal elkezdett járni, mindent a normák szerinti intervallum elején teljesít.


KOJALA blog_baba mozgásfejlődése

Én úgy érzem, hogy nem hogy visszamaradna tőle, de a függőleges testhelyzet (nem pedig az ernyedt háton fekvés) még stimulálja is a vázizmokat.


Persze időről-időre hagyni kell azt is, hogy szabadon mozoghasson, gyakorolhassa az éppen aktuális tornáját. Bízz a babádban, ha mozogni szeretne, jelezni fogja, és azt is, ha elfáradt és szeretne hozzád bújni.



4. A nyakadra fog nőni! Sose fogod tudni letenni!

De bizony le fogod tudni tenni. Ez egy természetes folyamat. A születés egy hatalmas sokk a babának. A hordozás segít áthidalni a pocakon belüli időszakot a fizikai leválásig. Fokozatosan, ahogy fejlődnek az érzékei, és nyílik az értelme, egyre többet szeretne szabadon mozogni, hiszen a hordozó visszafogja ebben, ezért egy idő múlva ez nem lesz neki elég.


A második kislányunk másfél éves. Csecsemő korában kendőben aludt, még a nagymamája is így altatta. Amikor már a súlya miatt nem volt így kényelmes, elkezdtem letenni, ha már elaludt. Semmi gond nem volt vele, amíg elaludt én tettem-vettem (sokszor direkt ide időzítettem a mosogatást, teregetést), énekelgettem. Hamar kitapasztaltam, hogy mikor lehet már biztonsággal lefektetni. Amikor nyűgösebb időszaka volt, a kezem ügyében tartottam a hordozót, ha felriadt, és fel kellett vennem, már ment is hordozóba, és nemsokára aludt tovább. Már csak egyszer alszik napközben, az ágyon fekve (igen, cicivel altatom, de erről is le fogunk szokni, majd, ha már elég nagy lesz ahhoz, hogy hosszabban lekösse a mesélés), ügyesen és nyugodtan alszik.


KOJALA blog_kendőben alvó baba

Emlékszem, én is izgultam azon, hogy ha sokat hordozom, majd így fogunk maradni, és nem fogom bírni, ha majd már nehezebb lesz, de volt egy pont 1,5 hónapos kora körül, amikor megadtam (végre) magam a belső sugallatnak, és már gond nélkül kötöttem magamara ahogy elálmosodott, vagy nyűgösködött. Persze a rokonok néha sérelmezték, hogy alig látják a babát, folyton felveszem, de megtanultam ezt figyelmen kívül hagyni, és csak arra koncentrálni, hogy mitől érzem őt kiegyensúlyozottnak.


Sokszor szoktam ilyen esetekben a természeti népekre gondolni, hogy ők vajon hogyan csinálják? Egyrészt nem rakják a gyermeket a földre, mert az veszélyes lehet, másrészt nem hagyják egyedül a gyermeket, mert az veszélyes lehet ;). Az anya nem marad otthon „GYES”-en a baba 3 éves koráig, hanem ugyanúgy végzi a dolgát. Hol van akkor a baba? A hátán, a hasán, közben szopik, ha akar, és ezt senki nem kérdőjelezi meg.

Ilyenkor jöhet a remek duma, hogy „még sosem láttam felnőtt embert, akit az anyja hordozott volna”…szóval nyugalom, minden elmúlik, sőt, még visszasírjuk egyszer!



5. Hogyan fogod bírni, ha majd 5-6-7 kilós lesz?

Saját tapasztalatom, hogy együtt erősödőm a babával. Ami fontos, hogy figyeld magad, mikor terheli már meg nagyon a hátadat az elöl hordozás. Ez nálam 7-8 kilósan jött el, ekkor váltottam háton hordozásra.

Ha csípőn hordozol, váltogasd az oldalt. Tudom, mindenkinek van „kedvenc” oldala, de mégis cserélgesd néha, hogy meglegyen az egyensúly.


Én biztos vagyok benne, hogy a szoptatás mellett a hordozás is nagy segítség abban, hogy visszanyerje az édesanya a szülés előtti súlyát. Ráadásul organikusan növekedő súllyal végezheted a napi tornát 😊 (én 11 kilónál tartok).



Mindent összevetve, hallgass a belső hangra. Ha úgy érzed, hogy kiegyensúlyozott a babád a hordozástól és ez segít neked a mindennapokban, erősítsd meg magad a kétkedőkkel szemben, és hajrá!


Szeretettel,

KOJALA


Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebook-on, vagy Instagramon.


563 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page